Вбивство Шеремета: на комітет Ради не з’явились представники Нацполіції

Квіти на місці загибелі журналіста Павла Шеремета, липень 2016 року

Представники Нацполіції не з’явились на засідання комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, щоб повідомити про хід розслідування вбивства українського журналіста Павла Шеремета.

«За результатами перегляду і аналізу документального фільму «Вбивство Павла», проводяться додаткові слідчі дії щодо колишнього працівника СБУ Устименка й проведено з ним слідчий експеримент, допитано як свідка власника автомобіля, на якому їздив Устименко», – процитувала повідомлення від Нацполіції перша заступниця голови парламентського комітету Ольга Червакова.

Натомість, як повідомила голова парламентського комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар, Комітет захисту журналістів (штаб квартира якого в Нью-Йорку) готує свій звіт розслідування, який презентують 12 липня на засіданні комітету Верховної Ради.

17 травня комітет вже розглядав хід розслідування вбивства Павла Шеремета і дані документального фільму «Вбивство Павла», тоді представники поліції також не прийшли на засідання комітету.

10 травня цього року журналісти проекту «Слідство.Інфо» разом з представниками міжнародної мережі OCCRP презентували у Києві документальний фільм про вбивство Павла Шеремета. Автори фільму-розслідування «Вбивство Павла» заявляють, що їм вдалося викрити деталі, на які офіційне слідство не звернуло увагу.

Шеремет був убитий 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок підриву автомобіля. Українська влада кваліфікує загибель журналіста як умисне вбивство. До цього часу офіційного підозрюваного у розслідуванні вбивства Шеремета немає.

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо і періодичних видань, у 1990-х – 2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом – «Першого каналу». Останні п’ять років жив у Києві, працював в «Українській правді», а також на радіо «Вести».