Порошенко закликає Раду пришвидшити процес впровадження медичної реформи

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко закликає Верховну Раду пришвидшити процес впровадження медичної реформи в Україні.

«Система, яку ми успадкували від Радянського Союзу і зберегли протягом усіх цих 25 років, є абсолютно непристосованою до нових соціальних і економічних реалій. Нам зараз негайно потрібні принципові зміни», – сказав він на урочистостях з нагоди Дня медичного працівника.

За його словами, основні принципи цієї реформи вже запропоновані.

Порошенко наголосив, що голосування медичної реформи в першому читанні свідчить про те, що «ми на правильному шляху».

«Зараз потрібно не залишатися байдужим, дуже уважно вивчити всі пропозиції і до другого читання має надійти вдосконалена медична реформа, яка в найкоротші терміни дозволить кардинально змінити ситуацію в медичній сфері», – сказав він.

8 червня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, що є частиною медичної реформи. Після декількох нерезультативних голосувань законодавчу ініціативу врешті підтримали в першому читанні 227 народних депутатів.

При цьому Верховна Рада відмовилася ухвалити за основу законопроект № 6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо фінансування сфери охорони здоров’я – документ не набрав 226 мінімально необхідних голосів. Парламентарі не підтримали і направлення проекту закону до профільного комітету на доопрацювання, і повернення його суб’єктові внесення.

6 червня Верховна Рада внесла в порядок денний два з чотирьох ключових законопроектів, які покликані реформувати систему охорони здоров’я та змінити систему її фінансування.

5 квітня Кабінет міністрів затвердив пакет законопроектів щодо медичної реформи і передав їх до Верховної Ради на розгляд та голосування. У МОЗ зазначають, що ухвалення цих законопроектів на нинішній парламентській сесії дозволило б, серед іншого, закласти у бюджет на 2018 рік новий принцип фінансування для стаціонарів, розрахувати гарантований пакет медичних послуг, щоб у бюджетний 2019 рік увійти з усім гарантованим пакетом медичних послуг на всіх рівнях.