Рішення Стокгольмського арбітражу стане прецедентом для європейських компаній – Петренко

Павло Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко заявляє, що після рішення Стокгольмського арбітражу у низки європейських компаній будуть усі підстави в судовому порядку вимагати скасування вимог, нав’язаних їм «Газпромом».

«Думаю, що після цього рішення багато компаній у країнах Європи можуть йти до суду і мати всі шанси скасувати невигідні, неринкові, неекономічні вимоги, які їм колись нав’язала Росія і «Газпром», – сказав міністр юстиції Петренко 1 червня у Києві.

За його словами, рішення арбітражу від 31 травня – «формально попереднє», а остаточне рішення буде оголошене десь орієнтовно наприкінці червня.

«Нафтогаз України» 31 травня заявив, що отримав окреме рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти «Газпрому» за контрактом на постачання газу. За повідомленням компанії, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу «Нафтогазу» щодо перегляду ціни в контракті на постачання газу з «Газпромом» з урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги російського монополіста за умовою «бери або плати» та повністю скасував заборону на реекспорт Україною газу.