В Одесі Порошенка зустрічали «декомунізованою» стіною та пікетом

Учасники пікету в Одесі, 26 травня 2017 року

В Одесі до приїзду президента України Петра Порошенка міська влада «декомунізувала», закривши жовто-блакитними кульками, стіну Героїв Радянського Союзу і соціалістичної праці на площі біля Оперного театру.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, також на Театральній площі кілька десятків активістів провели пікет, зокрема вони розгорнули плакат з написом «Одеса в полоні бандитів і сепаратистів. Куди дивиться українська влада?».

В коментарі Радіо Свобода представниця організації «Калина» Аліна Радченко зазначила, що про заплановану акцію вони попередили мерію й поліцію за кілька днів.

«Великою помилкою є те, що президент буде стояти поряд з Трухановим (мером міста Геннадієм Трухановим – ред.) і «легалізує» таким чином реставрацію Потьомкінських сходів, яка проводилася з порушеннями», – зазначає активістка.

Також пікетувальники висловлювали обурення тим, що на захід за участю президента, який приїхав в Одесу, зокрема на відкриття реконструйованих Потьомкінських сходів і новоствореного Стамбульского парку, допускали тільки за затвердженими списками.

До учасників пікету підійшов Петро Порошенко, який заявив, що він не є «президентом Ківалова, Труханова чи Саакашвілі».

«Я – президент українського народу і ніколи народ не зраджу», – сказав він мітингувальникам.

Ремонт та реконструкція Потьомкінських сходів коштували міському бюджету близько 22,7 мільйонів гривень, повідомили в одеській мерії. Підрядник робіт, одеська компанія «Екострой» стверджує, що на ці гроші було, зокрема, виконано укріплення й гідроізоляція, заміна старого «гранітного одягу» сходів на новий.

Востаннє Потьомкінські сходи, які є пам’ятником архітектури національного значення та візитівкою міста, реконструювали в 1933 році.

Під час візиту в Брюссель у березні мер Одеси Геннадій Труханов, відповідаючи на питання Радіо Свобода про гарантії якості реконструкції, запевнив, що «роботи веде заслужений, визнаний в Україні професіонал, який знає свою роботу» і що «Потьомкінські сходи заживуть новим життям».