У Росії зробили крок до призначення виборів президента в день захоплення Криму

Володимир Путін вважає захоплення Криму одним із головних своїх здобутків, що має допомогти йому переобратися знову

У Росії зробили законодавчий крок до призначення виборів президента країни наступного року в день захоплення Криму. Державна дума, нижня палата парламенту, схвалила зміни до закону про вибори президента, що створюють можливість призначити ці вибори 2018 року на 18 березня, що є днем, коли Росія заявила про вступ до неї окупованого українського Криму.

Нині чинний закон передбачає президентські вибори у другу неділю березня, але через свято 8 березня запроваджена низка винятків, коли вибори переносяться на тиждень раніше. Нинішня зміна, що набуде чинності після схвалення верхньою палатою, Радою федерації, і підпису президента, визначає перенесення виборів на тиждень пізніше.

Ідеться про випадки, коли друга неділя березня припадає на святковий день чи перший день після святкового, або ж вона оголошена робочим днем через перенесення вихідних.

2018 року 8 березня припаде на четвер, і відтак вихідний можуть перенести з неділі на п’ятницю, щоб улаштувати три неробочі дні поспіль – 8, 9 і 10 березня. Таким чином, друга неділя місяця, 11 березня, стане робочим днем. Чинний закон вимагав би перенесення виборів на 4 березня; нова норма означатиме дату 18 березня.

Такий крок важливий для кремлівської пропаганди, яка показує захоплення українського Криму чи, за московською термінологією, «возз’єднання» як одне з найбільших досягнень президента Володимира Путіна. Як очікують, на цих виборах 2018 року Путін переобиратиметься на чергові шість років, на четвертий президентський термін, хоча дотепер він офіційно не підтверджував і не заперечував цих планів.

18 березня 2014 року це «возз’єднання», як вважає російська влада, було «оформлене юридично», і цей день був оголошений святковим, хоча вихідним він є тільки в окупованому Криму. Світова спільнота, за винятком кількох лічених країн, цього кроку не визнала. Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією про територіальну цілісність України 2014 року прямо підтвердила належність Криму Україні й визнала нечинним псевдореферендум, який Росія влаштувала на окупованому півострові і на сумнівні «результати» якого посилається як на «підставу» для захоплення Криму. Іншою резолюцією, про права людини у Криму, Генасамблея 2016 року визнала за Росією статус держави-окупанта і її відповідальність за порушення цих прав.