Лідери ЄС та балканських країн обговорять, як подолати напруженість у регіоні

Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні дискутуватиме з балканськими лідерами

Лідери Албанії, Боснії та Герцеговини, Косова, Македонії, Сербії та Чорногорії зустрінуться зверховним представником ЄС Федерікою Могеріні 24 травня у Брюсселі. Мета зустрічі – обговорити політичну ситуацію в регіоні та прагнення країн приєднатися до ЄС, повідомив офіс Моґеріні 18 травня.

Політична ситуація на Балканах залишається напруженою. Косово очікує на позачергові парламентські вибори. Після майже річної політичної кризи парламент висловив недовіру уряду прем’єра Іси Мустафи, що призвело до розпаду коаліції.

Президент Македонії Джорґе Іванов зробив крок назустріч подоланню політичної кризи в країні і запропонував лідерові Соціал-демократичної партії Зорану Заєву сформувати новий уряд. Однак країна досі не має функціонального уряду, відколи у 2015 році через касетний скандал був усунутий від влади блок VMRO-DPMNE, союзником якого є і президент.

У Чорногорії досі очікують на суд над підозрюваними у спробі державного перевороту наприкінці минулого року. 5 червня країна стане офіційним членом НАТО, попри обурення з боку Росії. Росіян підозрюють у причетності до спроби перевороту в Чорногорії, однак Москва усі звинувачення відкидає.

Напругу на Балканах підігрівають також етнічні суперечки та територіальні протистояння. Косовські опозиціонери наполягають на об’єднанні з Албанією, а боснійські серби прагнуть політичної незалежності.