Інформатор WikiLeaks вийшла з в’язниці

Рядовий Бредлі Меннінґ після засудження в 2013 році вирішив змінити стать з чоловічої на жіночу та взяв ім’я Челсі

Рядовий Сухопутних військ США Челсі Меннінґ (раніше Бредлі Меннінґ), ув’язнена за один із найбільших витоків секретних документів в історії США, вийшла з в’язниці.

Вона звільнена 17 травня після семи років, проведених за ґратами. Під час перебування у в’язниці Меннінґ змінила стать з чоловічої на жіночу і взяла ім’я Челсі замість Бредлі.

У січні цього року президент США Барак Обама пом’якшив покарання Челсі Меннінґ.

У 2013 році 29-річного солдата Бредлі Меннінґа засудили до 35-річного покарання у в’язниці за передачу секретної інформації проекту WikiLeaks – за 20 обвинуваченнями, зокрема в шпигунстві. За даними слідства, під час служби в Іраку Меннінґ незаконно скачав із закритих архівів сотні тисяч секретних повідомлень американських дипломатів, які згодом з’явилися на сайті WikiLeaks.

Після засудження Меннінґ вирішив змінити стать з чоловічої на жіночу і взяв ім’я Челсі, а в лютому 2015 року отримав дозвіл на проходження гормональної терапії.

Влада США назвала публікації WikiLeaks загрозою своїй національній безпеці. Водночас захист Меннінґа наполягав, що публікація дипломатичної переписки фактично не завдала США ніякої шкоди.

Засновник WikiLeaks переховується у посольстві Еквадору в Лондоні впродовж чотирьох років. Ассанж побоюється, що він може бути відправлений до Швеції британськими офіційними особами, а згодом екстрадований до США, де проти нього висунуті звинувачення.

Ассанж перебуває в розшуку в Сполучених Штатах через оприлюднення сайтом WikiLeaks сотень тисяч секретних військових документів щодо війни в Афганістані та Іраку.