Рада Європи закликає захищати права представників ЛГБТІ-спільноти

ЛГБТІ-активісти провели у Києві акцію проти дискримінації, 17 травня 2017 року

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявляє про поширення гомофобії та трасфобії у світі і наголошує на необхідності дотримання прав представників ЛГБТІ.

«Гомофобія і трансфобія поширюється як в інтернеті, так і в громадському дискурсі, а також напади на лесбійок, геїв, бісексуалів, транссексуалів і інтерсексуалів (ЛГБТІ) широко поширені. У Франції незалежна громадська організація нещодавно повідомила про зростання на 20% гомофобних образ і насильства в 2016 році. Є тривожні повідомлення про гомофобні і трансфобні тенденції в інших країнах Європи», – цитує заяву Турбйорна Ягланда від 16 травня сайт Ради Європи.

«Особливо занепокоєний» генеральний секретар Ради Європи недавніми повідомленнями про масові переслідування представників ЛГБТІ в Чеченській республіці Росії: «Це небезпечно для демократії, і уряди повинні зробити все можливе, щоб зупинити це».

Генеральний секретар Ради Європи наголосив: «ЛГБТІ-люди мають ті ж права, як і всі інші, відповідно до Європейської конвенції з прав людини, ми не можемо і не миритимемося з насильством і дискримінацією щодо них».

16 травня у Франції тамтешні ЛГБТ-активісти повідомили, що подали скаргу до Міжнародного кримінального суду на голову республіки Чечні в Росії Рамзана Кадирова через повідомлення про переслідування геїв у Чечні.

За їхнім повідомленням, у скарзі, поданій у понеділок, Кадирова називають організатором «геноциду» ЛГБТ-спільноти в Чечні і «катувальних таборів, що мають на меті винищення гомосексуалів» у північнокавказькій республіці в Росії.

Кадиров заперечує звинувачення в кампанії переслідування і фізичного знищення геїв у Чечні. Він також стверджує, що в чеченському суспільстві гомосексуальності взагалі не існує.

На початку квітня російська «Нова газета» опублікувала статтю про вбивства і переслідування геїв на Північному Кавказі.

Правозахисники, а також низка західних країн вимагають від російської влади ретельно вивчити повідомлення про переслідування геїв на території Чечні.

За даними Міжнародної асоціації лесбійок і геїв (ILGA), напади на лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів усе ще поширені в багатьох країнах, крім того, одностатева сексуальна активність залишається злочином у 72 країнах.

17 травня у світі відзначають Міжнародний день боротьби проти гомофобії і трансфобії у зв'язку з тим, що 17 травня 1990 року гомосексуальність була виключена з Міжнародної класифікації хвороб.