«Укртелеком»: компанія вже почала виконувати рішення про блокування низки російських сайтів

У компанії «Укртелеком» заявляють, що вже почали виконувати рішення РНБО щодо блокування доступу до низки російських інтернет-ресурсів. Про це в коментарі Радіо Свобода повідомив речник компанії Михайло Шуранов.

«Укртелеком» виконує вимоги указу президента України щодо заборони надання послуг доступу до переліку, які деталізовані безпосередньо в тексті указу. Цей процес технічно доволі складний і буде вимагати певного часу, враховуючи особливо значну кількість ресурсів, які там вказані», – сказав він.

За його словами, ці роботи вже розпочали, вони проводяться поетапно і, за оцінками технічних фахівців, вони триватимуть від декількох діб до тижня.

«Перші обмеження стосовно веб-ресурсів будуть активовані завтра. Є багато запитів від користувачів, які ми отримуємо на гарячу лінію стосовно цього питання, ми відповідаємо, що в указі є вимога до операторів і ми її просто виконуємо», – додав Шуранов.

Водночас голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко заявив, що здійснення блокування російських сайтів, що потрапили під санкції, українськими провайдерами наразі неможливе технічно. За його словами, для реалізації блокування провайдерам може знадобитися час і великі кошти на переоснащення обладнання та зміну топології мережі.

Сьогодні стало відомо, що президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, що передбачає застосування нових санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. У списку 468 юридичних осіб – зокрема, сервіси «Яндекс», соцмережі «ВКонтакте», «Однокласники», сайти Mail.Ru Group, антивірусні компанії «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Економічні санкції також запроваджуються проти найбільших російських телекомпаній: «ТВ Центр», РБК, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Звезда», ТНТ, РЕН-ТВ, ОТР.

Згідно з указом, інтернет-провайдери зобов’язані заблокувати доступ до цих інтернет-ресурсів.

Крім того, санкції запроваджуються проти 1228 фізичних осіб: громадян України, Росії й інших держав. Термін дії обмежень – від одного до трьох років. Документ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.