Депутат Лещенко звинуватив керівництво ГПУ в змові з «Опозиційним блоком»

Депутат Верховної Ради України Сергій Лещенко

Депутат Верховної Ради України Сергій Лещенко звинуватив керівництво Генеральної прокуратури України в змові з лідерами «Опозиційного блоку» з метою недопущення кримінального переслідування одного з лідерів цієї політичної сили Юрія Бойка. Про це Лещенко заявив 16 травня на прес-конференції в Києві.

«За рік роботи генпрокурором Юрій Луценко повністю вивів з-під удару одного з найбільш одіозних соратників Януковича, архітектора корупції на ринку газу, хрещеного батька «прокладки» «РосУкрЕнерго» та лідера Опоблоку Юрія Бойка», – стверджує депутат у виданні «Українська правда» в статті, яка передувала прес-конференції.

Лещенко стверджує, що «Шокін (попередній генеральний прокурор України – ред.) з Луценком приховали у прокуратурі» подання на притягнення Бойка до відповідальності в справі про «незаконне заволодіння майном «Укргазвидобування» та «Укрнафти» – видобутим ними скрапленим газом за заниженими цінами, різниця яких з реальною ринковою вартістю відповідних обсягів склала 5,7 мільярда гривень».

Речниця Луценка Лариса Сарган у Facebook заявила, що «депутат Сергій Лещенко продовжує цинічно брехати». «Від першого дня роботи в ГПУ такого подання не існувало. Це доводить доповідна записка начальника Департаменту спецрозслідувань Горбатюка, де чітко вказано на нескладання проекту підозри на вищевказаного нардепа», – твердить речниця і додає скріншот із цієї записки.

В «Опозиційному блоці» наразі не коментували звинувачень депутата Лещенка.

Раніше Генпрокуратура визнала групу компаній СЄПЕК Сергія Курченка, яку пов’язують з «Сім’єю» колишнього президента Віктора Януковича, злочинною організацією і повідомила про досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, «члени якої упродовж 2010–2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема компаній «Нафтогаз» та «Укргазвидобування», а також Національного банку України».

У лютому 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що колишній заступник голови компанії «Нафтогаз України» Олександр Кацуба пішов на співпрацю зі слідством щодо розкрадання державних коштів.

Силовики повідомляли, що колишні заступники голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Сергій й Олександр Кацуби є фігурантами справи щодо закупівлі бурових установок. Сергій Кацуба був куратором багатомільйонної корупційної оборудки із закупівлі бурових веж за завищеною ціною, яка відома під назвою «вишки Бойка».