Гомофобні прояви залишаються поширеними у світі – дослідження

Протести проти гомофобії в Росії, архівне фото, 2013 рік

Кількість держав, які передбачають кримінальну відповідальність за одностатеві відносини, зменшилася за останнє десятиліття, але напади на лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів усе ще поширені в багатьох країнах. Про це йдеться в поширеній 15 травня в Женеві доповіді Міжнародної асоціації лесбійок і геїв (ILGA).

За даними ILGA, одностатева сексуальна активність залишається злочином у 72 країнах. Ще в 2006 році таких країн було 92.

Як вказує співавтор доповіді Енгус Керролл, стало більше законів, які захищають представників ЛГБТ від дискримінації та насильства, але «реальним випробуванням для держав стане застосування цих законів».

Як мовиться в доповіді, переслідування представників ЛГБТ зберігається в багатьох країнах. У 25 з них є «активні бар’єри» для формування чи реєстрації пов’язаних із сексуальною орієнтацією неурядових організацій, 22 держави мають закони про «захист моралі», які стосуються гомосексуалів чи трансгендерів.

Події в російському регіоні Чечні у звіті названі «страхітливим прикладом порушень», коли зламані акаунти чоловіків, яких вважали геями або бісексуалами та затримували, використовувалися «для ідентифікації та контактів інших (чоловіків – ред.), які ще не були заарештовані».

Гей-шлюб тепер легальний у 23 країнах світу, ще 28 держав гарантували визнання таких стосунків як цивільного партнерства, повідомляє ILGA.

Є також вісім країн, включно з Іраном, де існує смертна кара як покарання за одностатеві відносини. Ще в п’яти державах, включаючи Пакистан і Афганістан, смертна кара можлива, але ця норма не застосовується. У 14 країнах можливе ув’язнення за одностатеві відносини – від 14 років до довічного перебування за ґратами.