УККА закликав Трампа зустрітися з Порошенком раніше, ніж із Путіним

Український конгресовий комітет Америки, що представляє американців українського походження, закликав президента США Дональда Трампа запросити президента України Петра Порошенка до Вашингтона й зустрітися з ним іще до зустрічі американського керівника з президентом Росії Володимиром Путіним.

Така зустріч «стала б критично важливим знаком підтримки миру в регіоні, бо нині підтримка України з боку США вирішально важлива для її виживання», мовиться у відкритому листі УККА до Трампа.

На думку УККА, Трамп мав би підтримати відданість США суверенітетові і територіальній цілісності України, запросивши Порошенка на зустріч до Вашингтона і наголосивши на засудженні вторгнення Росії до України, і у Криму, й на сході України, закликавши до негайного припинення ворожого ставлення Росії до України, а також підтримавши фінансову допомогу Україні з боку США і миротворчу місію ООН, і цивільну, і військову, на сході України, – і розширивши економічні санкції щодо Росії не тільки на осіб із вузького кола наближених до Путіна, а й на значні сектори російської економіки.

Попереднього дня, в понеділок, відкритого листа до президента США зі схожим закликом – прийняти Порошенка до зустрічі з Путіним – оприлюднила група американських сенаторів від обох провідних партій.

У Кремлі висловлювали сподівання, що особиста зустріч Трампа і Путіна після кількох телефонних розмов між ними могла б відбутися цього літа, але в Білому домі не підтвердили, що для таких сподівань є ґрунт.

Порошенко теж сподівався зустрітися з Трампом – іще в лютому, – але наразі перспективи такої зустрічі досі неясні.

Оглядачі висловлювали думку, що зустріч Трампа з Порошенком перед його зустріччю з Путіним була б сильним політичним сигналом, але зворотний порядок може й принести більшу практичну користь, бо Порошенко міг би в розмові з Трампом спростувати аргументи, які той почує від Путіна.