Курс євро зріс після перемоги Макрона на виборах у Франції

Емманюель Макрон вітає прихильників під час промови в Парижі, 7 травня 2017 року

Курс євро різко зріс і досягнув максимальної за останні півроку позначки після перемоги центриста Емманюеля Макрона на виборах президента Франції.

За даними торгів на біржах Азії, курс європейської валюти перевищив 1,1 долара.

Згідно з підрахунком майже всіх бюлетенів, Макрон стає переможцем президентських виборів у Франції, набираючи 66,06% голосів виборців.

Your browser doesn’t support HTML5

Емманюель Макрон: промова переможця (відео)

Представниця крайньо правих Марін Ле Пен здобула вдвічі меншу підтримку виборців.

Всі основні екзит-поли раніше також прогнозували Макрону 65% голосів або дещо вищий показник. Після того, як результати голосування стали очевидними, 39-річний політик звернувся до народу.

«Французькі жінки, французькі чоловіки, мої дорогі співвітчизники, за кордоном і вдома. Після довгого демократичного протистояння ви вирішили довірити мені, і я хочу висловити свою глибоку вдячність. Це велика честь, і це величезна відповідальність. Я хочу сказати вам спасибі. Мою вдячність висловлюю всім, хто голосував за мене і підтримував мене. Я не забуду вас. Я покладу всі мої турботи та енергію, щоб бути гідним вашої довіри», – заявив Емманюель Макрон.

Your browser doesn’t support HTML5

Кандидати у президенти Франції Марін Ле Пен і Емманюель Макрон голосують на виборах (відео)

Він також пообіцяв зміцнити відносини Франції з Європою.

Перемога Макрона зняла побоювання багатьох європейських політиків щодо єдності Євросоюзу, спричинені рішенням Великої Британії залишити ЄС.

Протягом усієї передвиборчої кампанії Макрон відстоював «європейську ідею» і політику Євросоюзу. Він виступає за вільну торгівлю і відкриті кордони.

Франція – друга найбільша економіка зони євро. Різкі зміни в економічній політиці Парижа можуть вплинути на ринки всієї Європи.