Засуджений угрупованням «ДНР» науковець Ігор Козловський є в’язнем сумління – Amnesty International

Ігор Козловський

Засудження де-факто «владою» самопроголошеної «Донецької народної республіки» 63-річного науковця Ігоря Козловського до понад двох років ув’язнення відбулося за надуманим і абсурдним звинуваченням. Про це заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International, назвавши Ігоря Козловського «в’язнем сумління».

«Якби результатом абсурдного розгляду не був реальний тюремний термін, подання в суді в якості доказів двох металевих трубок, які нібито могли використовуватися «як зброя», було б схоже на анекдот. Викликає обурення, що на підставі цих «доказів» відомий професор-релігієзнавець проведе за гратами майже три роки», – заявив заступник директора Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

За його словами, організація вимагає негайного звільнення Ігоря Козловського.

«Вся вина Ігоря Козловського полягає в тому, що він не приховував в Донецьку своїх опозиційних поглядів. Підтверджує це і те, що так званий суддя військового трибуналу прямо назвав його «особливо неблагонадійним громадянином» через його минулі контакти з українськими патріотичними організаціями. Це фіктивний судовий розгляд не витримує ніякої критики. Ігор Козловський повинен бути негайно і беззастережно звільнений», – додав він.

Amnesty International також закликала де-факто «владу» в Донецьку утримуватися від практики незаконного затримання цивільних громадян на території, що перебуває під їх контролем.

Так званий «військовий трибунал «ДНР» 3 травня «засудив» незаконно утримуваного донецькими бойовиками українського історика і релігієзнавця Ігоря Козловського до 2 років та 8 місяців позбавлення волі. Про це повідомив син ученого Олександр Козловський. Він повідомив, що «суд» бойовиків «не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування».

Наприкінці січня 2016 року бойовики у Донецьку затримали вченого-релігієзнавця, професора Ігоря Козловського. Від самого початку конфлікту він рідко виїжджав із Донецька – доглядав за своїм тяжкохворим сином, прикутим до інвалідного візка. Ігор Козловський, окрім занять науковою діяльністю, був одним з активних прихильників мирного співіснування в Україні парафіян різних церков.

Як повідомив син заручника, так званий «суд» аргументував арешт Ігоря Козловського тим, що він – «особливо неблагонадійний громадянин, бо мав контакти з низкою заборонених у «ДНР» організацій, зокрема, членами партії «Свобода» у 2014 році».

Раніше донецькі бойовики звинуватили Козловського у «незаконному зберіганні вибухових речовин». Родичі ці звинувачення заперечують.

В Україні і по світу неодноразово проходили акції #FreeKozlovsky із вимогою звільнити Ігоря Козловського з полону бойовиків.