Журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк отримає премію за репортажі про Крим

Антон Наумлюк

Журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк став лауреатом міжнародної премії норвезького «Фонду свободи самовираження» (FrittOrd) і німецької Zeit Foundation за репортажі про судові процеси над жителями анексованого Росією Криму.

Статті Наумлюка, який також пише для російських «Нової газети» і «Медіазони», про порушення прав людини в Криму отримали міжнародний резонанс, а фоторепортажі стали свідченнями насильства над жителями Криму з боку російської влади, йдеться в повідомленні на сайті Fritt Ord Foundation.

За словами самого Наумлюка, у Криму журналістам необхідно працювати, незважаючи на те, що це «не завжди безпечно, дуже дорого для редакцій, і морально виснажує».

«З місцевими журналістами я майже не зустрічався. Зрідка хтось приходить до судів, але ні в якому разі не на процеси над кримськими татарами. Незалежні журналісти приїжджають на півострів, але рідко і ненадовго. Соцмережі стали основним джерелом реальної інформації. Там пишуть адвокати, коментарі яких не друкують в кримських ЗМІ, пишуть активісти та свідки подій, спостерігачі за судовими процесами. Зараз соцмережі фактично рятують від інформаційного вакууму, в який штучно загнали півострів заборонні заходи «Роскомнагляду» і пропаганда», – заявив журналіст проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Іншими лауреатами премії стали азербайджанський телеканал Мейдан ТВ, журналістка з Вірменії Зарухі Межлумян і автор політичних карикатур, москвич Сергій Йолкін.

Грошова частина премії складає по 15 тисяч євро. Її вручення відбудеться в Києві в жовтні 2017 року.

3 травня в світі відзначають День свободи преси. Україну відносять до частково вільних країн у плані роботи ЗМІ, а анексований Крим входить до п’ятірки найгірших територій зі свободи преси й можливості журналістам виконувати свої професійні обов'язки.