Єврокомісія почала процес щодо Угорщини через закон про вищу освіту

Єврокомісія почала правовий процес щодо Угорщини через закон про вищу освіту, який може призвести до закриття Центрально-Європейського університету у Будапешті.

У заяві Єврокомісії, опублікованій 26 квітня, мовиться, що цей угорський закон «не сумісний з основами свободи внутрішнього ринку, а також з правом академічної свободи».

«Ми вирішили вжити правових дій щодо закону про вищу освіту, надіславши угорському уряду офіційне попередження, базуючись на ретельній юридичній оцінці», – зазначив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Центрально-Європейський університет, заснований американським мільярдером Джорджом Соросом у 1991 році, упродовж останнього місяця перебуває у центрі політичних дебатів в Угорщині.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан упродовж тривалого часу звинувачує уродженця Угорщини Джорджа Сороса у втручанні у внутрішні справи цієї країни. Влада Угорщини запровадила певні обмеження щодо пов’язаних з Соросом організацій.

10 квітня президент Угорщини Янош Адер підписав закон, що може змусити Центрально-Європейський університет залишити Угорщину.

Адер сказав, що закон відповідає конституції і не обмежує академічну свободу.

Відповідно до закону, який за пропозицією уряду Віктора Орбана ухвалив парламент Угорщини, іноземні університети повинні мати університетське містечко як в Будапешті, так і в країні, де він заснований. Центрально-Європейський університет акредитований у Нью-Йорку, але не має американського відділення.