Мирні переговори щодо Сирії продовжаться в Женеві 8 лютого

Міністр закордонних справ Казахстану Кайрат Абдрахманов (по центру) зачитує підсумкову заяву після завершення переговорів, Астана, 24 січня 2017 року

Дводенні мирні переговори щодо Сирії 24 січня завершилися в Женеві (Швейцарія) підписанням спільної заяви представниками Росії, Туреччини й Ірану, що були посередниками в організації непрямих переговорів сирійських урядових представників і опозиційних груп для підтримки перемир’я в країні, досягнутого в грудні. Зокрема, у документі йдеться про те, що наступні переговори на цю тему заплановані на 8 лютого.

Представники Росії, Туреччини й Ірану на зустрічі в Казахстані погодилися створити механізм моніторингу перемир’я в Сирії.

У спільній заяві за підсумками переговорів 24 січня йдеться про те, що Іран, Росія і Туреччина спільно стежитимуть за дотриманням перемир’я і «запобігатимуть будь-яким провокаціям, а також визначать всі умови припинення вогню».

Три країни також підтвердили свої наміри продовжувати боротьбу з екстремістськими угрупованнями «Ісламська держава» і «Джабгат Фатах аш-Шам» (раніше відоме як «Джабгат ан-Нусра») і «відокремити їх від іншої частини збройної опозиції».

Росію різко критикували за повітряні удари по поміркованих опозиційних групах, підтримуваних коаліцією держав під керівництвом Туреччини і США. Ці групи ведуть боротьбу за повалення уряду президента Башара аль-Асада, якого підтримують Росія й Іран.

У підсумковій заяві також йдеться про те, що ці три країни підтримують участь опозиції у наступному запланованому раунді сирійських мирних переговорів, який пройде в Женеві 8 лютого під егідою ООН.

Наразі неясно, чи підписали підсумкову заяву сирійські урядові й опозиційні представники.

Внаслідок війни в Сирії, що почалася 2011 року, загинули близько 300 тисяч людей, мільйони інших були змушені залишити свої домівки.

Посередниками у мирних переговорах виступили Туреччина, Росія й Іран, за ними спостерігали спеціальний представник ООН у справах Сирії Стаффан де Містура і посол США в Казахстані Джордж Крол.