Холодницький: після аналізу е-декларацій депутатів відкрили сім проваджень 

Назар Холодницький

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляє, що за результатами аналізу електронних декларацій народних депутатів відкрили сім проваджень. Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Всього 10 (проваджень за фактами е-декларацій, – ред.), серед них депутатів, здається, 7», – повідомив Холодницький.

«Ми не можемо відразу відкрити 450 проваджень, просто. Це є перші провадження», – додав він.

У листопаді у НАБУ повідомляли про відкриття кримінальних проваджень за фактами незаконного збагачення двох депутатів на підставі аналізу електронних декларацій.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які посідають відповідальне й особливо відповідальне становище: президента, прем’єра, членів уряду, депутатів, суддів, правоохоронців.

Відповідно до законодавства, контроль і перевірку е-декларацій здійснює Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), зокрема НАЗК контролює своєчасність подання, правильність і повноту заповнення, а також проводить логічний та арифметичний контроль.

Водночас НАБУ розслідує кримінальні правопорушення щодо декларування недостовірної інформації і незаконного збагачення, вчинених найвищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Підслідними НАБУ є найвищі посадові особи, завданням бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і становлять загрозу національній безпеці.