Сирійська опозиція повідомила про досягнення нової угоди щодо евакуації з Алеппо – ЗМІ 

Колона транспорту, який вивозив людей зі східної частини Алеппо, 16 грудня 2016 року

Представники сирійських повстанців у суботу повідомили про досягнення нової угоди з відновлення призупиненого процесу евакуації повстанців та цивільних осіб зі східного Алеппо, повідомив новинний телеканал «Аль-Арабія» 17 грудня.

За даними каналу із посиланням на представника повстанців Аль-Фарука Абу Бакра, угода передбачає евакуацію з двох шиїтських сіл, контрольованих повстанцями, а також вивезення поранених з двох міст під контролем проурядових сил поблизу ліванського кордону. Також угода передбачає повну евакуацію районів, утримуваних повстанцями, у східному Алеппо.

Агенція Reuters також з посиланням на неназване джерело в сирійському уряді повідомляє, що угоду справді було досягнуто.

Раніше державне телебачення Сирії повідомило, що евакуація з Алеппо буде призупинена доти, доки повстанці не дозволять евакуацію жителів контрольованих ними двох шиїтських сіл – аль-Фуа і Кфарія.

Базована у Великобританії «Сирійська обсерваторія з прав людини» теж не виключила, що евакуація близько 4 тисяч жителів цих сіл, зокрема поранених, може розпочатися сьогодні.

Евакуація з Алеппо була призупинена 16 грудня, через деякий час після початку, на тлі суперечливих повідомлень про порушення припинення вогню. До призупинення евакуації тисячі людей змогли покинути місто.

Напередодні під час підсумкової прес-конференції генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав «сторони вжити всіх необхідних заходів для гарантування безпечного відновлення процесу евакуації» жителів Алеппо. Нинішню ситуацію в сирійському місті він назвав «синонімом пекла».