Сирійська армія зайняла великий район в Алеппо, але знову втратила контроль над Пальмірою – спостерігачі

Бойовики угруповання «Ісламська держава» біля гори Хайян на південь від Пальміри, 10 грудня 2016 року (відеокадр інформагенції Amaq, пов’язаої з ісламістами)

Спостерігачі базованої у Великобританії «Сирійської обсерваторії з прав людини» 12 грудня повідомили, що сирійські військові взяли під контроль великий район в заблокованому сирійському місті Алеппо, водночас втративши контроль над історичною Пальмірою, яка знову перейшла до рук бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Повідомляється, що на початку поточної доби сирійським урядовим силам вдалося захопили у повстанців південно-західний район Шейх Саїд.

Голова спостережної групи Рамі Абдель Рахман повідомив, що зараз сирійська армія «повністю контролює важливий район» в Алеппо і підпорядкувала собі близько 90% території міста, раніше контрольованого бійцями опозиції.

Алеппо з 2012 року розділене між урядовими військами на заході і повстанськими угрупованнями на сході. Наступ сирійських наземних військ за сприяння повітряних атак Росії минулого місяця призвів до того, що опозиційні сили майже втратили контроль над містом. Через ці авіаудари загинули сотні цивільних. Міжнародна спільнота засудила атаки.

Тим часом, за 200 кілометрів на південний схід від Алеппо, бойовики-ісламісти відбили в сирійських урядових сил Пальміру. Це сталося після того, як сирійські війська відійшли від позицій в місті. Сирійські чиновники заявили, що евакуювали близько 80% громадян Пальміри напередодні виведення військ. До нового захоплення бойовиками, Пальміра була звільнена сирійськими військами в березні цього року.