У Мінську відбувся пікет проти будівництва Україною сховища ядерних відходів біля кордону з Білоруссю

Фото ілюстративне

4 грудня в сквері імені Тараса Шевченка у столиці Білорусі Мінську, біля посольства України, відбувся пікет проти будівництва Україною неподалік кордону з Білоруссю нового сховища для ядерних відходів. Про це з посиланням на місцевий інтернет-портал повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

В акції взяли участь п’ятеро представників Націонал-більшовицької партії Білорусі. Пікетувальники тримали в руках гасла «Ховайте свої відходи на Майдані» і «Україна, не треба пакостити нам під паркан».

Мітингувальники заявили, що пікет був дозволений міськвиконкомом Мінська. Правоохоронці не перешкоджали учасникам пікету.

Влітку 2014 року було символічно оголошено про старт будівництва ЦСВЯП – централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Але далі забиття в землю «кілка» на майданчику справа не пішла.

На території України досі не побудували сховища для зберігання таких відходів. Високоактивні відходи з українських АЕС переробляє Росія. Ці послуги щорічно обходяться Києву у приблизно 100-140 мільйонів доларів. Поки що проект будівництва українського сховища площею 45 гектарів на території Чорнобильської зони відчуження перебуває у стадії розробки. За прогнозними розрахунками, витрати на створення й експлуатацію упродовж 100 років власного сховища будуть становити приблизно 520 мільйонів доларів.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.