США: в Пентагоні заявили про необґрунтованість претензій Росії до навчань України біля Криму

У Міністерстві оборони США заявили, що ракетні навчання України неподалік Криму є прозорими, а претензії Росії через них необґрунтовані.

Як наголосила російському агентству «Інтерфакс» у Вашингтоні речниця Пентагону Мішель Балданза, «постійні брехливі й оманливі заяви Росії про Україну продовжують відволікати міжнародну спільноту від реальної проблеми – російської агресії».

Закликавши обидві сторони уникати провокаційних дій, вона нагадала, що Крим є частиною України і що США засуджують окупацію півострова Росією і закликають негайно припинити її.

Росія має припинити свої дестабілізувальні дії в Україні, а також виконати свої зобов’язання за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині сходу України, наголосила речниця.

Раніше в четвер відбулася перша частина дводенних ракетних випробувань і навчань українських військових у повітряному просторі над Чорним морем неподалік Криму, який Україна оголошує закритим на час стрільб. Після погроз Росії, яка заявила про «порушення її повітряного простору», збивати українські ракети і здійснити удар по пускових установках, Україна ввечері у вівторок змінила координати закритої зони, віддаливши її східний край від берегів Криму так, щоб ця зона не зачіпала морський простір біля берегів Криму, який Росія вважає «своїми територіальними водами». Але, всупереч погрозам, навчання відбулися і продовжаться у п’ятницю.

За чинними міжнародними нормами, Україна має виключне право на організацію повітряного руху і управління ним над усім Кримом і довколишніми водами; Росія, яка вважає, що Крим «належить їй», не визнає цього права.