НАБУ про НАЗК: підходи до визначення премій держслужбовцям потребують нормативного уточнення

У Національному антикорупційному бюро заявляють, що підходи до визначення розмірів премій і надбавок державним службовцям потребують нормативного уточнення.

Як повідомляє прес-служба бюро, пропозиції, зокрема щодо визначення максимального розміру премій, НАБУ направило до Національного агентства України з питань державної служби.

У НАБУ вказують на виявлені колізії та прогалини у чинному законодавстві, що дозволяють керівництву НАЗК встановлювати необмежені надбавки, доплати та премії, суперечать принципам бюджетної системи України.

«По-перше, невизначеним є статус голови та членів НАЗК. З одного боку, закон «Про запобігання корупції» визначає статус членів НАЗК як державних службовців і зазначає, що оплата їхньої праці регулюється цим законом та законом України «Про державну службу». Водночас «Про державну службу» зазначає, що його дія не поширюється на голову та членів НАЗК», – йдеться у повідомленні відомства.

При цьому у бюро зауважують, що у законодавстві немає обмежень щодо максимального розміру встановлення та виплат премій і надбавок керівникам органів виконавчої влади, державних органів та державним службовцям.

Результатом такої правової колізії стала ситуація, за якої виявилось можливим нарахувати і виплатити керівництву НАЗК у липні 2016 року премії в розмірі, що суттєво перевищує їхні посадові оклади, додають у НАБУ.

У жовтні журналісти програми «Схеми», посилаючись на відповідь НАЗК Центру протидії корупції, повідомили, що чотири члени Національного агентства із запобігання корупції щомісяця отримували до свого основного окладу дві надбавки та премію у розмірі місячної зарплати, у результаті замість одного стандартного окладу члени НАЗК отримували по чотири.

Так, з квітня по вересень поточного року голова НАЗК Наталя Корчак отримала понад 700 тисяч гривень зарплатні. Щомісяця голова НАЗК отримувала оклад у розмірі 35 тисяч гривень, 50% від окладу у вигляді надбавки за вислугу, 100% окладу як надбавку за інтенсивність та 100% окладу у вигляді премії.

У липні та вересні поточного року всі чотири члени НАЗК отримали по 250% премії на додаток до окладу та надбавок.

На запитання журналістів, що послужило причиною збільшення виплати у десять разів від розміру встановленого окладу, голова НАЗК Наталія Корчак поскаржилася на несвоєчасне фінансування урядом роботи свого відомства та повідомила, що за рахунок премій, проведених через зарплату, члени НАЗК облаштовували свої робочі місця і заправляли картриджі.

Серед повноважень НАЗК – забезпечення ведення реєстру електронних декларацій та єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.