Соболєв: є ознаки порушення закону Порошенком, який не вказав в е-декларації віллу в Іспанії

Маєток Петра Порошенка на березі Середземного моря у містечку Аталая-Ісдабе в муніципалітеті Естепона на півдні Іспанії

Голова комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв заявляє, що є ознаки порушення закону «Про запобігання корупції» президентом України Петром Порошенком, який не вказав у свої електронній декларації віллу в Іспанії.

На його думку, пояснення представників президентського оточення про те, що віллою володіє не Порошенко, а компанія, яку він контролює, є некоректним.

«Я особисто вписував у закон норму, яка вимагає внесення до декларації нерухомого майна, що формально зареєстроване на інших юридичних або фізичних осіб, але фактично перебуває у розпорядженні топ-посадовця», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

«Єдиний виняток із цього правила – якщо записане на фірму майно використовується в господарській діяльності. Закон вважає таким промислове обладнання або спеціальну техніку. Якщо Петро Порошенко вирішив, що знайдене журналістами програми «Схеми» є цехом чи складом його підприємства – це не смішно», – додав Соболєв.

Порошенко вказав у своїй електронній декларації фірма Feruvita SL. Журналісти програми «Схеми» розшукали іспанську віллу Порошенка, яка оформлена на цю фірму. Feruvita SL придбала маєток влітку 2008 року – тоді Порошенко очолював Раду Національного банку України, а також уже входив до двадцятки найбагатших українців як співвласник корпорації «Рошен» та «Укрпромінвест». У фінансових звітах фірми президента вказано, що вілла оцінена в 4 мільйони євро (наразі це близько 120 мільйонів гривень). Цю віллу Петро Порошенко ніколи не вказував окремо у своїй декларації у розділі «нерухомість».

Юристи розійшлись у своїх думках, чи повинен був президент окремо декларувати віллу у розділі «нерухомість», якщо вона оформлена на фірму. Так само суперечливі коментарі надали і в Нацагентстві з питань запобігання корупції.

Сам Порошенко інформацію про віллу та ймовірне порушення ним закону не коментував.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище: президента, прем’єра, членів уряду, депутатів, суддів, правоохоронців.