ГПУ викрила шахрая, що обіцяв припинити переслідування Онищенка – Луценко

Олександр Онищенко, архівне фото

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив про викриття шахрая, що обіцяв за гроші влаштувати припинення кримінального переслідування народного депутата України Олександра Онищенка.

Як написав він у фейсбуці, департамент ГПУ у сфері економіки спільно з детективами НАБУ та СБУ викрили громадянина України, імені якого не назвали, в шахрайстві в особливо великих розмірах. Той хотів 2 мільйони доларів США за нібито вплив на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Метою шахрайства було припинення кримінального переслідування САП та НАБУ народного депутата Онищенка, який перебуває в національному розшуку за підозрою в організації розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», написав Луценко.

За його словами, в перебігу спільної спецоперації зловмисника затримано при отриманні першої частини «винагороди» в розмірі 1 мільйона доларів США.

За скоєне кримінальне правопорушення шахраєві загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна, додав генпрокурор.

У НАБУ заявляють, що Онищенка підозрюють в організації схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень. Усього в рамках цього кримінального провадження затримані 12 підозрюваних.

Сам Онищенко заперечував свою причетність до цього і називав порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес.

У липні Верховна Рада України позбавила Онищенка депутатської недоторканності. Наприкінці липня депутат повідомив, що перебуває в Лондоні, але заявив, що не має наміру просити там про притулок. На допит до НАБУ до Києва він так і не прибув.

У серпні Онищенка оголосили у всеукраїнський розшук. У вересні в НАБУ повідомили, що документи на оголошення його в міжнародний розшук тоді ж, у серпні, направили до Інтерполу, але через статус Онищенка як чинного депутата розгляд може протривати довший час. Крім того, в жовтні керівник САП Холодницький повідомив, що українська прокуратура направила запит про правову допомогу для подальшої видачі Онищенка до Росії, де той, імовірно, перебуває нині.