Посол США: обурення корупцією свідчить, що потрібно розширити повноваження НАБУ

Марі Йованович

Посол США в Україні Марі Йованович заявляє, що хвиля загального обурення корупцією свідчить про необхідність розширити повноваження НАБУ і прискорити створення в Україні антикорупційного суду. Про це вона заявила в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

«Хвиля загального обурення корупцією свідчить про необхідність зберегти і розширити повноваження НАБУ, пов’язані з проведенням розслідувань, і якомога швидше створити антикорупційний суд. Ми готові підтримувати зусилля уряду України в боротьбі з корупцією і розуміємо, що система електронних декларацій про активи є початком, а не завершенням процесу виявлення і припинення корупційної діяльності», – сказала Йованович.

Посол зазначила, що американська сторона очікує від українських правоохоронців розслідувань корупційних справ.

«Система електронних декларацій про активи служить своїй заданій меті – сподіваємося, що правоохоронні органи України своєчасно виявлятимуть і розслідуватимуть підозрілі корупційні справи», – додала вона.

Раніше, як повідомив Білий дім, у розмові з українським прем’єром віце-президент США Джо Байден заявив про необхідність зберегти незалежність Національного антикорупційного бюро України.

Підслідними НАБУ є вищі посадові особи, завданням бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.