Справи проти Януковича і його спільників будуть передані до суду до кінця року – Луценко

Віктор Янукович

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що до кінця року кримінальні справи щодо колишнього президента Віктора Януковича і його спільників будуть передані до суду. Про це він сказав на брифінгу в Києві у суботу.

«Моя мета дуже проста – до кінця цього року передати до суду велику справу Януковича і його злочинної організації. Незважаючи на інертність системи, зроблю все, щоб це відбулося... Щоб це було не колись, а в цьому році», – сказав Луценко.

За його словами, до суду буде передано матеріали за кількома епізодами, в яких фігурує екс-президент і представники його колишньої команди.

«Ми передамо всі епізоди з розвалу української армії, української Служби безпеки, розвалу української інформаційної безпеки, за розкрадання у корисливих мотивах, знищення економічної безпеки країни, переходу на бік ворогів і сприяння окупації території України. Це буде величезна справа на тисячі і тисячі томів», – заявив Луценко.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.