У Польщі зруйнували пам’ятник на українському цвинтарі

У Польщі у селі Верхрата Підкарпатського воєводства невідомі зруйнували кам’яного хреста, який стояв на греко-католицькому кладовищі.

Пам’ятник встановили у 1993 році в пам'ять про місцевих цивільних українців та вояків УПА, які загинули під час Другої світової війни та в повоєнні роки.

Як розповів Радіо Свобода голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима, це не перший випадок плюндрування українських цвинтарних пам’ятників в Польщі протягом останніх двох років.

Тима каже, що після початку російської агресії в Україні таких випадків вже близько десяти – невідомі переважно розбивають хрести і постаменти, а потім вміщують відеозапис в інтернет-мережі на прокремлівському польськомовному сайті «Новоросія», так сталося цього разу. На відео з Верхрати видно, що український пам’ятник руйнують серед дня. Відеозапис озвучений піснею, в якій лунають погрози на адресу українців.

«Маємо справу з низкою злочинних дій, виконавці яких не приховують своїх намірів, вони це оприлюднюють. Тобто це не хуліганські вибрики, а провокація, організована силами, які мають прямі зв’язки з Російською Федерацією», – вважає Тима.

На думку голови Об’єднання українців Польщі, польська влада майже не реагує на скандальні випадки плюндрування пам’ятних місць.

Він каже, що очолювана ним організація ставитиме питання про наругу над пам’яттю на комісії з питань національних меншин у польському Сеймі.

Щороку Польща надає своє громадянство приблизно п’ятьом тисячам іноземців, найбільша група з них – приблизно 40 відсотків – з України.