ВРЮ звернулася до ГПУ з проханням надати докази про порушення Гречківським присяги

Павло Гречківський

Вища рада юстиції надіслала до Генеральної прокуратури України офіційне прохання про надання доказів, що свідчать про порушення Павлом Гречківським присяги члена ВРЮ.

Як повідомляє прес-служба ради, до звернення долучені заяви Гречківського від 4 березня 2016 року і від 5 вересня 2016 року щодо погроз на його адресу, про які він оголосив під час засідання ВРЮ 22 вересня.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк зауважує, що у листі генпрокурора до ради було вказано, що 21 вересня Гречківському повідомили про підозру у вчиненні «замаху на шахрайство».

Бенедисюк наголосив, що факт вручення підозри не є достатньою підставою для висновку щодо порушення присяги чи відсутності такого порушення.

«Тому рада звернулася до ГПУ з офіційним зверненням про надання відповідних доказів, оцінка яких Вищою радою юстиції у межах розпочатої перевірки дасть змогу дійти об’єктивного та справедливого висновку», – сказав він.

21 вересня у Генеральній прокуратурі України повідомили, що силовики викрили одного з членів Вищої ради юстиції у спробі отримати від представника комерційної структури хабар у 500 тисяч доларів США. За даними відомства, член ВРЮ намагався отримати ці кошти за здійснення «впливу на винесення судом першої інстанції рішення на користь суб’єкта господарювання та залишення його в силі судами апеляційної та касаційної інстанцій».

22 вересня суд призначив Гречківському заставу у розмірі 3,85 мільйона гривень.

Також 22 вересня Вища рада юстиції відмовилася відсторонити від посади члена ради Гречківського після розгляду відповідного клопотання Генеральної прокуратури. Гречківський на засіданні заявив, що не причетний до інкримінованих йому злочинів і готовий пояснити свою позицію в суді.

У рішенні ВРЮ вказано, що Генпрокуратура не надала доказів порушення присяги Гречківським. Крім того, Вища рада юстиції взяла до відома його прохання про тимчасове відсторонення його від членства – найімовірніше, йтиметься про відпустку Гречківського на період розслідування його справи.

Гречківський був обраний на посаду члена ВРЮ від адвокатської спільноти на з’їзді адвокатів.