Керрі й Лавров домовилися обговорити Сирію й Україну у п’ятницю

Джон Керрі (л), Сергій Лавров (п), архівне фото

Державний секретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров домовилися зустрітися у п’ятницю, 26 серпня, у швейцарській Женеві й обговорити становища в Сирії й Україні, підтвердили обидві сторони.

Із боку США про це заявив речник Держдепартаменту Джон Кербі, з боку Росії речниця МЗС Марія Захарова.

Обидва також обговорили ці дві теми телефоном у середу, повідомили в Москві, але з боку Вашингтона про цю розмову не повідомляли.

У повідомленні МЗС Росії традиційно мовиться, що Лавров закликав Керрі, щоб США «використали свій вплив на Київ, щоб застерегти його від провокацій і заохотити до діалогу з Донбасом і до виконання всіх домовленостей» за мінськими і «нормандськими» домовленостями. У США після таких розмов переважно заявляють, що закликали Москву й підтримуваних нею сепаратистів виконати їхні зобов’язання, які вони взяли на себе в домовленостях про врегулювання на Донбасі і не виконують.

Щодо Сирії США намагаються домовитися з Росією про співпрацю в боротьбі проти ісламістів. Вашингтон прагне домогтися від Москви здійснювати її удари по позиціях ісламістів, а не інших, поміркованих супротивників режиму президента Сирії Башара аль-Асада, як то переважно робить наразі Росія.