Австрійський суд відхилив апеляцію українського бізнесмена Фірташа

Дмитро Фірташ, Австрія, 2015 рік

Конституційний суд Австрії відмовився розглядати апеляцію українського бізнесмена Дмитра Фірташа в питанні його екстрадиції до Сполучених Штатів, де Фірташа розшукують за звинуваченнями в корупції.

Фірташ подав прохання до суду з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між США та Австрією.

Відхилення апеляції, про яке повідомив німецький мовник Deutsche Welle 19 серпня, дозволяє прокуратурі у Відні оскаржити постанову суду, яка забороняла розгляд запиту про екстрадицію Фірташа до Сполучених Штатів.

Американська влада вимагає видачі Фірташа у справі про хабарі на суму 18,5 мільйона доларів, заплачених за отримання дозволу на видобуток титану в Індії.

51-річний Фірташ разом із російським «Газпромом» є співвласником «Росукренерго» – зареєстрованої у Швейцарії компанії, яка експортує природний газ із Туркменистану до Східної Європи.

Він також контролює більшу частину титанового бізнесу в Україні і є одним з найбагатших людей цієї країни. Водночас один із найбільших активів Фірташа – підприємство «Кримський титан» – нині залишився на окупованій Росією українській території.

Австрійські чиновники заарештували Фірташа на прохання правоохоронних органів в США в березні 2014 року.

Він був звільнений з-під варти незабаром після цього, коли надав заставу в розмірі 125 мільйонів євро, рекордну суму в історії Австрії.

Фірташ заперечує висунуті проти нього звинувачення, називаючи їх «абсурдними й безпідставними».