Держреєстр електронних декларацій має отримати атестат відповідності до кінця серпня – голова НАЗК

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН) має до кінця серпня доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про такі результати наради з питань запуску системи електронного декларування під головуванням президента України Петра Порошенка повідомила вночі 18 серпня голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак.

«Держспецзв’язку належить усунити недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати так само до 31 серпня Атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій», – написала Корчак у Facebook.

Вона передає також слова Порошенка, що «жодні технічні проблеми не можуть зривати стратегічно важливого для держави плану і ставати на заваді твердій політичній волі боротися з корупцією».

Голова Національного агентства запобігання корупції Наталія Корчак повідомила, що систему електронного декларування запустили, як і планувалося, опівночі 15 серпня за київським часом.

При цьому директор фірми-розробника програмового забезпечення «Міранда» Юрій Новиков зауважив, що систему запустили лише в режимі тестової експлуатації, без висновку про її відповідність вимогам безпеки інформації, відтак декларації, подані в цю систему, не мають правової сили.

Представництво Євросоюзу в Україні заявило 17 серпня, що запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і може стати контрпродуктивним.

Перед цим президент України Петро Порошенко заявив, що електронне декларування має стартувати з 15 серпня, відтермінування він не допускає.

Запуск електронного декларування був давно запланований на 15 серпня. Близько 50 тисяч найвищих посадовців, що потрапляють під відповідну статтю закону «Про запобігання корупції», при цьому мають заповнити нові електронні декларації протягом 60 днів від запуску системи.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.