НАЗК ухвалило офіційно почати роботу з 15 серпня

Наталя Корчак, архівне фото

Національне агентство з питань запобігання корупції вирішило, що готове почати повноцінну діяльність і почне її з понеділка, 15 серпня.

Голова НАЗК Наталія Корчак, як її цитує телеканал «112 Україна», заявила: «На сьогоднішній день існують політичні і юридичні умови для старту системи електронного декларування. Національним агентством розроблені та затверджені всі рішення, необхідні для запуску системи електронного декларування. Незважаючи на відмову розробника програмного забезпечення усунути недоліки програмного забезпечення, Нацагентство заявляє про початок своєї повноцінної роботи як органу держвлади за всіма напрямками антикорупційної діяльності, в тому числі і за напрямком електронного декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, з 15 серпня 2016 року».

Як повідомляє видання «Економічна правда», Корчак констатувала, що атестат відповідності для системи електронних декларацій наразі відсутній.

При цьому, за повідомленням, вона без голосування заявила про категоричну відмову переглянути своє рішення про запуск системи о 00:00 15 серпня.

Також НАЗК ухвалила заяву, якою поклала всію відповідальність за проблеми, які виникли у процесі атестації, на розробника програмного забезпечення, ТОВ «Міранда».

Один із членів НАЗК Руслан Рябошапка заявив про свідоме порушення законодавства з питання захисту даних з боку НАЗК та про те, що відмежовується від цієї заяви.

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації відмовила в сертифікації програмного комплексу збирання та обробки електронних декларацій. Керівник відомства Леонід Євдоченко заявляв, що для надання повноцінного атестата безпеки системи електронного декларування потрібно два місяці, а служба мала для її аналізу лише два дні, але і за цей час виявила низку недоліків. У компанії «Міранда», що розробляла програмове забезпечення, зі свого боку, заявили, що претензії «Держспецзв’язку» стосуються не цієї програми, а супровідної документації.

Активісти ж групи «Реанімаційного пакету реформ» вважають, що, на їхню думку, систему електронного декларування можуть запустити без атестату відповідності, тобто в режимі, що, за їхніми словами, унеможливить відповідальність чиновників за надану неправдиву інформацію.

Запуск електронного декларування давно запланований на 15 серпня. Близько 50 тисяч найвищих посадовців, що потрапляють під відповідну статтю закону «Про запобігання корупції», при цьому мають заповнити нові електронні декларації протягом 60 днів від запуску системи.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.