У ДПСУ повідомили про зростання черг на межі з Кримом

Черга на КПВВ «Чонгар», 7 серпня 2016 року

У Державній прикордонній службі України повідомили, що, незважаючи на часткове поновлення російською стороною пропуску через адміністративну межу з окупованим Росією Кримом, черги там лише далі зростають.

«На жаль, черги не зменшилися, навпаки, є тенденція до збільшення кількості транспортних засобів, тому що тільки частково окупаційна влада відновила пропуск на контрольних пунктах в’їзду-виїзду», – повідомив помічник голови ДПСУ Олег Слободян в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Чонгар» працює і на в’їзд, і на виїзд, але швидкість оформлення там дуже мала. Що стосується «Каланчака» і «Чаплинки», то тут російські окупаційні правоохоронці здійснюють пропуск тільки тих громадян, які прямують до окупованого півострова, і не пропускають тих, хто їде з окупованого півострова на материкову Україну», – уточнив він.

За його словами, основна рекомендація – це без нагальної потреби утриматися від відвідин окупованого півострова, тому що, сказав він, до кінця не зрозуміла ситуація з пропуском осіб і транспортних засобів.

Крім того, нагадав Олег Слободян, Україна не може гарантувати безпеку своїх громадян на окупованій території своєї держави.

Він також повідомив, що, за даними українських силових структур, у Криму нині відбувається ротація російських військ: підрозділи з Бурятії, які перебували на адмінмежі з березня, замінюють на десантно-штурмові підрозділи зі Ставропольського краю Росії і Новоросійська. Але, додав представник ДПСУ, в окупованому Криму нині відбуваються й якісь процеси, які поки що «не лягають у логіку чи звичайної ротації, чи локального переміщення Збройних сил Росії», і аналіз цих процесів іще триває.

Раніше в неділю з багатьох частин Криму стали надходити повідомлення про значну військову активність російських військ, із блокуванням деяких частин півострова і концентруванням військ в інших. Зокрема, за повідомленнями, багато російських військ прибуло до Криму з Росії через Керченську поромну переправу ще в суботу; в неділю в деяких місцях Криму встановили блокпости, а місто Джанкой було повністю оточене російськими військами. Крім того, росіяни перекрили адміністративну межу Криму з вільною рештою України і тривалий час не пропускали людей; пізніше рух відновили, та не повністю. При цьому російські чи проросійські джерела стали поширювати повідомлення про нібито напад на російську військову частину з перестрілкою неподалік адмінмежі й стверджувати, що до цього може бути причетна Україна; в Міністерстві оборони України ці заяви відкинули як провокації. За даними українських силовиків, імовірно, йдеться про маневри російських військ на півночі Криму. Фактична російська влада окупованого півострова ситуації не коментувала.