Єреван: через розгін демонстрантів поліцією поранено щонайменше 20 людей, зокрема і журналістів

Силовики в кварталі Сарі-Тах, Єреван, Вірменія, 29 липня 2016 року

Вірменькі силовики пізно ввечері 29 липня зіткнулися з сотнями людей біля поліцейського відділку в Єревані, яке захоплене озброєними особами, що пов'язані з вірменською опозиційною групою. Сутички з пострілами та вибухами було чутно в південній частині міста, районі Еребуні.

Найбільші сутички протестувальників з поліцією зафіксували на вулиці Хоренаці і в єреванському кварталі Сарі-Тах. Повідомляється, що активісти кидали в спецпризначенців каміння, а ті у відповідь застосували шумові гранати і сльозогінний газ.

Як повідомила вірменська служба Радіо Свобода Радіо Азатутюн, під час розгону трьох її журналістів Карлена Асланяна, Ованнеса Мовсісяна і Гаріка Арутюняна, які висвітлювали подію, побили палицями і металевими прутами люди в цивільному – найімовірніше, перевдягнені правоохоронці.

У поліції водночас заявили, що серед силовиків є також поранені, і закликали лідерів протесту, який вони назвали незаконним, відкликати людей і повернути їх «туди, де вони були досі».

Десятки демонстрантів були згодом затримані в ході сутичок.

Щонайменше 20 людей зазнали поранень, повідомили медики вірменській службі Радіо Свобода. За їх даними, у постраждалих переважно опіки тіла, двоє осіб перебувають у тяжкому стані.

Тим часом президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Томас Кент засудив напади на трьох журналістів Радіо Азатутюн.

«Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода обурене цим нападом на журналістів, які виконували свої професійні обов'язки. Ми очікуємо, що влада Вірменії здійснить правосуддя щодо нападників і захистить журналістів, які здійснюють свою законну діяльність», – заявив Томас Кент.

В офісі вірменського Уповноваженого з прав людини заявили, що розслідують повідомлення про напад на журналістів і з’ясують були це чи ні поліцейські, одягнені в цивільне.

Група нападників продовжує утримувати будівлю поліції в єреванському районі Еребуні, яку вона з боєм захопила ще 17 липня. Вони тримають як заручників кількох медиків, що прибули туди для лікування кількох бойовиків, що були поранені в попередній перестрілці. Ще двох бойовиків, поранених важче, раніше забрали до лікарні, а кілька здалися.

Нападники під час захоплення будівлі вбили одного офіцера поліції і ще кілька поранили. Вони також захопили тоді заручників, але ту першу партію заручників згодом по черзі відпустили.

Вони вимагають звільнити з-під варти керівника радикального опозиційного угруповання «Установчий парламент» Жирайра Сефіляна, арештованого понад місяць тому за звинуваченням у незаконному придбанні і зберіганні зброї. Також серед вимог нападників – відставка президента Вірменії Сержа Сарґсяна.