Представник Константинополя повідомив про роботу комісії щодо автокефалії – Банкова

Представник Вселенського патріархату архиєпископ Тельміський Іов, із яким зустрівся президент України Петро Порошенко, поінформував голову держави про роботу комісії щодо створення автокефальної української православної церкви і розгляд цього питання, повідомили на Банковій.

При цьому подробиць цієї інформації прес-служба президента України не навела.

Як мовиться в повідомленні, в перебігу розмови президент особливо відзначив той факт, що Вселенський патріархат узяв до розгляду звернення Верховної Ради України щодо надання автокефалії православній церкві в Україні та сформував комісію, яка вже розпочала вивчення цього питання. При цьому Порошенко висловив сподівання, що, враховуючи ситуацію, яка склалася в Україні, ця комісія не буде затягувати свою роботу.

Він також подякував Вселенському патріархові за увагу, яку Константинопольська православна Церква-Матір приділяє питанню єдиної помісної церкви в Україні, мовиться в повідомленні.

Представник Вселенського патріарха перебував у Києві з нагоди святкувань річниці хрещення України-Русі.

Петро Порошенко ще зранку, виступаючи під час спільної молитви й урочистих заходів з нагоди Дня хрещення Русі-України на Володимирській гірці в Києві, заявляв, що розраховує на допомогу Вселенського патріарха Варфоломія I в подоланні розділу православних вірян в Україні і у створенні єдиної помісної української православної церкви.

На цей час єдиною в Україні канонічно визнаною у православному світі досі вважається Українська православна церква, підпорядкована Московському патріархатові Російської православної церкви. Відновлені незалежні від Москви церкви, Українська православна церква Київського патріархату і Українська автокефальна православна церква, наразі не мають такого визнання.

Українські православні закликають патріарха Константинопольського, за давньою традицією «першого за честю» у православному світі й титулованого Вселенським патріархом, скористатися своїм традиційним привілеєм і офіційно, як глава материнської церкви для всіх православних, надати канонічне визнання автокефальній українській помісній (національній) православній церкві.

У 1686 році Вселенський патріарх Діонісій IV і Собор архиєреїв у Константинополі видали томос (грамоту) про передачу Київської митрополії, що була частиною Константинопольського патріархату, в канонічну юрисдикцію Московського патріархату. Це відбулося завдяки тискові, з одного боку, і щедрим дарам, із іншого, з боку Москви. Уже через кілька тижнів синод Вселенського патріархату за цей акт мздоїмства-«симонії» усунув Діонісія IV з патріаршого престолу, але рішення щодо Київської митрополії не скасував.

Відтоді у Вселенському патріархаті вже не раз говорили про порушення канонічного порядку під час подій 1686 року, але так само не скасовували рішення про передачу Київської митрополії.

Сама Російська православна церква існувала як неканонічна протягом 141 року – після самочинного виходу з підпорядкування Вселенському патріархатові 1448 року, коли вона вигнала канонічно призначеного митрополита й поставила свого власного, й аж до 1589-го.