Луценко заявляє про обшуки щодо схеми несплати податків, до якої причетний Злочевський

Юрій Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про проведення обшуків у Києві і Київської області в рамках розслідування схеми ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, до цієї схеми причетний колишній міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський.

За словами Луценка, в рамках кримінального провадження досліджується схема щодо ухилення газовидобувних підприємств Злочевського від сплати десятків мільйонів гривень шляхом проведення операцій з так званого нетипового експорту.

Як повідомив Луценко, за попередніми підрахунками, розмір несплачених до державного бюджету податків у період 2014-2015 років сягає 1 мільярд гривень.

Наразі тривають обшуки, відшукуються та вилучаються документи, пов’язані зі злочинною діяльністю, встановлюється коло причетних осіб з числа менеджменту структур Злочевського та посадових осіб органів державної влади, які йому сприяли, додав Генпрокурор.

Кримінальне провадження розслідується за частиною 3 статті 212 (ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах), статті 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.

Злочевський наразі цих заяв не коментував.

16 січня 2015 року тодішній генеральний прокурор Віталій Ярема заявив, що Генеральна прокуратура оголосила Злочевського в розшук.

За даними Генпрокуратури, Злочевського підозрюють у скоєнні кримінального правопорушення за статтею «незаконне збагачення». Стаття передбачає позбавленням волі на термін від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.