Росія і США обмінялися звинуваченнями щодо порушень у Середземному морі

Есмінець USS Porter (ілюстраційне фото)

Міністерство оборони Росії заявляє про порушення міжнародних правил і російсько-американської угоди есмінцем США, який у Середземному морі зблизився з російським бойовим кораблем «Ярослав Мудрий».

«17 червня у східній частині Середземного моря американський есмінець «Грейвлі» допустив небезпечне зближення з російським бойовим кораблем на дистанцію 60-70 метрів по лівому борту і перетнув курс руху корабля «Ярослав Мудрий» на небезпечній дистанції 180 метрів», – заявили 28 червня у російському оборонному відомстві.

«Пентагон часто звинувачує російських льотчиків і моряків у непрофесіоналізмі, при цьому американські військові моряки дозволяють собі забути про основоположні принципи безпеки мореплавання», – додали у Міноборони Росії.

Тим часом Reuters цитує неназваного представника Міністерства оборони США, який заявляє, що російський корабель у Середземному морі проводив «небезпечні і непрофесійні» маневри поруч з двома кораблями ВМС США.

У квітні у США заявили про небезпечне наближення російського літака Су-27 до американського літака-розвідника RC-135 у небі над Балтійським морем. Це був другий схожий інцидент із російськими бойовими літаками упродовж місяця.

Перед цим військове керівництво США заявило, що есмінець Військово-морських сил США, який перебував у водах Балтійського моря, став об’єктом «надзвичайно близьких» обльотів російських літаків. Згодом держсекретар США Джон Керрі засудив небезпечне зближення російських військових літаків на Балтиці з американським есмінцем «Дональд Кук». Він назвав цей інцидент «небезпечною і бездумною провокацією». Керрі заявив, що військовий корабель США, який перебував у міжнародних водах, міг би збити російський винищувач відповідно до правил ведення бойових дій.

У Москві ці звинувачення відкинули.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися у 2014 році, після російської анексії Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».