Електронне декларування запрацює приблизно за півроку – голова НАЗК

Очільниця Національного агентства України з питань запобігання корупції Наталія Корчак не змогла назвати точну дату, коли саме її організація зможе створити електронну форму декларування, після чого високопосадовці повинні будуть повторно заповнити свої декларації за минулий рік – за новими стандартами. Вона називає приблизний термін – близько півроку.

«Півроку піде, щоб система запрацювала, а не була черговою фікцією», – уточнила вона, коментуючи ситуацію з електронним декларуванням програмі «Схеми», спільному проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Раніше 48 народних депутатів подали подання до Конституційного суду України з проханням визнати неконституційними низку статей щодо електронного декларування депутатів і урядовців, згідно з якими, новостворене Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) має перевіряти декларації на достовірність через офіційні державні реєстри.

Народні обранці вважають, що електронне декларування буде порушувати конституційні принципи верховенства права, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя і конфіденційної інформації.

Зокрема, йдеться про те, що декларації посадовців будуть викладені у відкритому цілодобовому доступі на одному з державних сайтів. Також під критику парламентарів потрапили статті, що зобов’язують декларувати недобудови, а також статті про покарання до двох років позбавлення волі за надання недостовірної інформації.

Значна частина депутатів, які подали подання до Конституційного суду, – колишні «регіонали» з партії екс-президента Віктора Януковича, який втік до Росії відразу після Євромайдану.

У Конституційному суді не змогли повідомити про дату розгляду депутатського подання, яке стосується електронних декларацій. Рішення ще не ухвалене.