Джемілєв: після заборони Меджлісу в Росії кримські татари в очах влади стали естремістами

Мустафа Джемілєв, народний депутат України, лідер кримських татар

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заявив про те, що через заборону Меджлісу в Росії всі представники кримсько-татарського народу, які брали участь у виборах делегатів Меджлісу, перебувають під загрозою звинувачення в екстремізмі. Про це він заявив під час дискусії «Головування Німеччини в ОБСЄ –час для захисту прав людини на Донбасі і в Криму», яка проходить зараз в Києві. Захід організований представництвом Фонду Фрідріха Науманна та Центром громадянських свобод.

«Меджліс – це не просто організація, і навіть не коло однодумців. Це орган, обраний своїм народом, – зазначив Джемілєв. – У роки перебудови нам вдалося провести серед всього нашого народу вибори на Національний з’їзд, який таємним голосуванням обрав представницький орган. Після цього серед усіх кримських татар були проведені вибори до місцевих і регіональних Меджлісів».

За словами Джемілєва, в даний час в Криму налічується близько 230 місцевих і регіональних Меджлісів, в яких задіяно 2500 осіб, яких можуть звинуватити в екстремізмі за приналежність до Меджлісу. «Не потрібно органам російським доводити, що вони щось зробили, досить довести, що вони належали до цієїорганізації. А ті, хто обирав, виходить, – теж. Тепер увесь кримськотатарський народ є в очах російських окупантів екстремістами».

Крім того Джемілєв заявив, що від моменту окупації Криму до початку 2015 року правоохоронними органами Росії було проведено там понад 200 обшуків. Серед зниклих і вбитих нараховують 22 людини. «І найстрашніше те, що нинішня влада республіки Крим не тільки не розслідує фактів вбивства – бо ж винуватців знайти не важко – але й використовує ці випадки для залякування. Якщо людина тримається гідно, їй загрожують: «А ти не боїшся прірви?». Ось із яким чудовиськом нам доводиться мати справу», – зазначив Джемілєв.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».