У Білорусі обшукали квартиру активіста, що воює на сході України

Едуард Лобов, архівне фото

У столиці Білорусі Мінську відбувся обшук у помешканні колишнього політв’язня, активіста Едуарда Лобова, який нині воює на сході України, захищаючи її від російської агресії, повідомила мати активіста Марина Лобова.

За її словами, ордер на обшук, який їй пред’явили, був мотивований тим, що проти Лобова порушена кримінальна справа за участь у воєнних діях в Україні.

Як повідомила Марина Лобова, в перебігу обшуку були вилучені ноутбуки її та її чоловіка, а також системний блок стаціонарного комп’ютера, флеш-карти пам’яті і книжку про білоруський опозиційний рух «Молодий фронт», співголовою якого був Едуард Лобов, і правоохоронний центр «Весна».

Вона додала, що в неї з кишені також силою забрали мобільний телефон, хоча ордер був тільки на обшук квартири, але не на особистий огляд. Цей факт вона збирається оскаржити.

Марина Лобова ще наприкінці 2015 року повідомляла, що правоохоронці цікавилися її сином.

Едуард Лобов улітку 2015 року вирушив до України, де воював на її захист у складі тодішнього Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» під Маріуполем. За повідомленнями, в лавах захисників України він перебуває й нині.

Едуарда Лобова затримали у грудні 2010 року за день до президентських виборів разом із його колегою, головою «Молодого фронту» Дмитром Дашкевичем і звинуватили в побитті двох людей; Дашкевича засудили до двох років позбавлення волі (потім йому додали ще рік), Лобова до чотирьох за статтею про «хуліганство». Він вийшов на волю у грудні 2014-го. Правозахисники назвали справу сфабрикованою, а засуджених за нею політичними в’язнями.

Днями в Міністерстві внутрішніх справ Білорусі повідомили, що порушили вже 135 кримінальних справ щодо громадян країни, що воювали чи воюють в Україні.

На початку березня в МВС Білорусі говорили про приблизно 140 білорусів, які брали чи беруть участь у збройному конфлікті на Донбасі «в тій чи іншій формі, на тому чи іншому боці конфлікту» і щодо яких білоруські правоохоронці мали намір звернутися до української сторони з запитом про надання правової допомоги для збору інформації про цих осіб.