У ЄС схвалили угоду Греції про газопровід із Азербайджану

(ілюстраційне фото)

Європейська комісія схвалила домовленість між Грецією і проектом Трансадріатичного трубопроводу про будівництво цього газогону з Азербайджану до Європейського союзу.

Як заявила єврокомісар у справах конкуренції Марґрете Вестаґер, ця домовленість відповідає нормам ЄС щодо державної допомоги й поліпшить енергетичну безпеку і посилить диверсифікацію енергопостачання Євросоюзу без порушення правил конкуренції.

Планований Трансадріатичний трубопровід, відомий за скороченням TAP, завдовжки 878 кілометрів, є частиною проекту Європейського союзу «Південний газовий коридор», що має постачати до країн ЄС газ із Каспійського басейну і Середньої Азії в обхід Росії. У Євросоюзі вважають, що цей проект зміцнить енергетичну безпеку Європи і зменшить газову залежність Європи від Росії. Зокрема, його метою є транспортувати газ із азербайджанського родовища «Шах-Деніз-2» в Каспійському морі до Італії через Грузію, Туреччину, Грецію й Албанію і дно Адріатичного моря.

Трансадріатичний трубопровід до Італії від кордону Греції з Туреччиною має з’єднатися на цьому кордоні з іншою частиною проекту, Трансанатолійським трубопроводом (TANAP), що буде далі сполучений із уже наявним Південнокавказьким трубопроводом через територію Грузії.

Перші поставки газу до Європи новим шляхом заплановані на 2020 рік.