Росія не виконала жодного з зобов’язань мінських угод – Єльченко

Володимир Єльченко, архівне фото

Постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко заявив, що Росія не виконала жодного зі своїх зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання в частині сходу України.

Це підтверджує багато фактів, сказав він, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН.

За словами Єльченка, які наводить агентство «УНІАН», «протягом двох років агресії армія чисельністю в 40 тисяч осіб була сформована на Донбасі, вона фінансується, оснащується і підтримується Росією, командування здійснюється російськими офіцерами». «Ця армія отримала складне сучасне російське озброєння, у мене є дуже довгий список зброї, яке не виробляється в Україні і ніколи не буде вироблятися, і ця зброя ж не з космосу скидається (бойовикам на Донбас)», – додав він.

Представник України нагадав, що Київ пропонував розгорнути в окупованій частині Донбасу миротворчу операцію ООН (проти якої виступає Росія), і додав, що ефективним засобом встановити мир у регіоні може бути також зміцнення можливостей Організації з безпеки і співпраці в Європі й її посилення за рахунок спеціальної поліційної місії під егідою ОБСЄ.

«Ми вважаємо, що неконтрольований сегмент російсько-українського кордону робить лише обмеженим вплив міжнародних заходів, оскільки збройні угруповання, які отримують зброю, можуть прибувати з Росії», – додав він.

Володимир Єльченко також нагадав і про Крим, наголосивши, що «рішуче міжнародне засудження підкреслює, що питання незаконно окупованого півострова залишається на порядку денному, що б про це не говорила Росія».

«Я переконаний, що міжнародні рамки для вирішення «кримського питання» будуть створені рано чи пізно, оскільки це єдиний спосіб повною мірою виконати положення міжнародного права, відновлення і повагу фундаментальних норм і принципів нашого мирного співіснування і співробітництва, і прагнення до належного здійснення їх в інтересах і ООН, і ОБСЄ», – сказав представник України в ООН.

На засіданні Ради безпеки виступав, серед інших, і постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін, який традиційно звинуватив Україну в невиконанні низки визначальних пунктів мінських домовленостей, заявивши, що Київ не бажає шукати рішення на шляхах відкритого діалогу з регіонами, бо «порядок денний там дозволили диктувати радикалам».

А чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив глибоке занепокоєння з приводу того, що на сході України тривають порушення режиму припинення вогню, і закликав і Київ, і Москву дотримуватися зобов’язань за мінськими домовленостями, назвавши виконання цих угод єдиним шляхом до політичного вирішення в Україні.

За його словами, міністри закордонних справ Німеччини, Франції, України і Росії зустрінуться 3 березня в Парижі в так званому «нормандському форматі» в черговому намаганні досягти поступу в питаннях безпеки, а також місцевих виборів в окупованій частині Донбасу.

Засідання Ради безпеки ООН було присвячене виступові чинного голови ОБСЄ, але значну частину його зайняло обговорення становища в Україні внаслідок агресії Росії.