Прокуратура Криму розслідує продаж колекційних вин «Масандри»

Ілюстративне фото

Прокуратура Криму при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом продажу керівництвом кримського підприємства «Массандра» колекційних вин. Про це повідомили в прес-службі відомства.

«Як вважають експерти, це унікальні екземпляри виноробства врожаїв, починаючи з 1935 року... Незаконне керівництво аграрного об’єднання пропонує купити масандрівські вина, які вже не виробляються, а також рідкісні сорти «Педро Хіменес» урожаю 1948 року і «Мускат білий кращий добірний» урожаю 1944 року, для створення яких виноград перебирався вручну. На продаж також виставлені нечисленні марки, які представлені в «Масандрі» лише кількома пляшками», – йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що дії керівництва кримської «Масандри» кваліфіковані за частиною 1 статті 14, частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України (готування до розтрати чужого майна шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наприкінці минулого року в анексованому Росією Криму керівництво підприємства «Масандра» повідомило про старт розпродажу колекційних вин – перша партія становить близько 13 тисяч пляшок.

Компанія «Массандра» – найбільший виробник вина в Криму. Після анексії Криму Росією в 2014 році року нова «влада» півострова передала «Масандру» в управління справами президента Росії.

Міністерство аграрної політики і продовольства України повідомляло про плани зберегти бренд «Масандра» і налагодити випуск вин під цією торговою маркою.

Під час зустрічі у вересні в Криму екс-прем’єра Італії Сильвіо Берлусконі і президента Росії Володимира Путіна їх пригощали 240-річним Jerez de la Frontera (Херес-де-ла-Фронтера) з колекції «Масандри». Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом завдання збитків у зв’язку з відкорковуванням цього вина.