Відео нападу на журналiстiв «Схем» із камер спостереження СБУ стало доступним завдяки суду

Your browser doesn’t support HTML5

Відео нападу на журналiстiв із камер спостереження Служби безпеки України, на якому є безпосередній момент затримання знiмальної групи програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», стало доступним завдяки судові над одним iз спiвробiтникiв СБУ 29 грудня.

СБУ намагалася приховати вiдео з епiзодом затримання, яке сталося 2 жовтня пiд час зйомок розслiдування «Секретний автопарк СБУ». Цей момент був вирiзаний із відео, наданого на вимогу голови СБУ Василя Грицака.

29 грудня у Печерському районному суді Києва відбулося судове засідання щодо адміністративної справи про перевищення службових повноважень начальником служби охорони пропускного режиму СБУ Юрієм Бондарєвим, який брав участь в інциденті.

Вiдео нападу було в повному обсязi надане судові, який дозволив оприлюднювати будь-яку iнформацiю з вiдкритого судового процесу.

Після допиту частини свідків судове засідання було перерване і продовжиться 14 січня 2016 року.

Крiм адмiнiстративного провадження за пiдозрою у перевищеннi cлужбових повноважень, Вiйськова прокуратура розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу «Схем» 2 жовтня біля приміщення управління СБУ в Києві.

Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, відповідно до Кримінального кодексу, передбачає покарання – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Вранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники Служби безпеки України під час зйомок епізоду для журналістського розслідування про невідповідність стилю життя рівневі зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Начальник головного управління СБУ в місті Києві й Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

Голова СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування інциденту і дав підлеглим 10 робочих днів, щоб доповісти про результати.