Речниця Кучми: немає прогресу у вирішенні питання звільнення полонених

Спостерігачі Червоного Хреста спостерігають за обміном полонених, 29 жовтня 2015 року

За підсумками сьогоднішнього засідання контактної групи у Мінську немає прогресу у вирішенні питання звільнення полонених, повідомила прес-секретар представника України в контактній групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Щодо проблеми звільнення полонених – на жаль, поки немає прогресу. Україна, як і раніше, вірить у те, що хоча б деякі українські громадяни все-таки зможуть повернутися до своїх родин з полону ще до кінця цього року», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Оліфер повідомила, що є певні зрушення у роботі з пошуку зниклих безвісти,Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) залучили до цієї роботи.

Водночас уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко зазначає, що після передачі списків зниклих безвісти МКЧХ розпочалася нарешті перевірка інформації про цих людей – з 762 людей встановлена доля 63.

«Хоча все дуже важко: продовжується спроби знизити кількість заручників з боку бойовиків, немає конкретики щодо звільнення, конкретної дати», – написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Геращенко зазначає, що, згідно з уточненою інформацією від СБУ, в списку полонених – 140 українців, серед яких є багато людей з важкими пораненнями і хворобами.

Сьогоднішня зустріч Тристоронньої контактної групи в Мінську буде останньою в 2015 році, подальша робота контактної групи залежатиме від рішення лідерів країн Нормандської четвірки.

Звільнення та обмін полоненими є однією з умов мінських угод.