Мінфін зменшує можливості для корупції, але генпрокурора собою не замінить – Яресько

Наталія Яресько

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявляє, що упродовж року міністерство фінансів зменшило корупційні ризики у бюджетній сфері, в урядовій версії податкової реформи передбачені подальші кроки в цьому напрямку.

«Мінфін має пряму відповідальність за те, щоб зменшити корупцію в бюджеті. Ми не замінимо собою генпрокурора, але наша роль – зменшити можливості для корупції як при збирання податків, так і при використанні бюджетних коштів», – зауважила міністр.

За словами Яресько, міністерство фінансів обмежило лазівки для корупції в кількох напрямках.

«Ми запровадили систему електронного адміністрування податку на додану вартість, яке зменшило рівень корупції. Яким чином? Ми зменшили суб’єктивність системи. До цього в Україні надавалося багато накладних про фіктивну сплату ПДВ на суму близько мільярда гривень на рік. Це викликало проблеми: відшкодовували фіктивний податок, на відшкодування реального ПДВ бракувало ресурсу. Корупційну складову мало і визначення порядку відшкодування ПДВ. Нині ж одним з результатів електронного адміністрування стало зменшення заборгованості за ПДВ, яка до кінця року стане «майже нульовою», – прогнозує міністр.

Your browser doesn’t support HTML5

Яресько: реформи Мінфіну припинили корупцію на суму понад мільярд доларів на рік

«Друге питання – так звані «олігархи». Ми мали з’ясувати, яким чином представники великого бізнесу уникають оподаткування в Україні. Зокрема – виводять податки в офшори. Ми запровадили трансфертне ціноутворення, і вдосконалюємо цей принцип. Він стимулює представників бізнесу залишати прибутки в Україні й сплачувати з них прозорі податки», – запевняє Яресько.

Водночас колишній президент Грузії, а нині керівник Одеської області Міхеїл Саакашвілі напередодні заявив, що український бюджет недоотримує понад п’ять мільярдів доларів.

Зі свого боку віце-президент США Джозеф Байден під час свого візиту до Києва зауважив, що корупція є найбільшою проблемою України. На його думку, «немає жодної демократичної країни у світі, у якій ракова пухлина корупції так процвітає».

Відповідно до останніх соціологічних опитувань, українці вважають корупцію найбільшою загрозою для національної безпеки.

Боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції. Антикорупційне бюро почало працювати на початку грудня, наразі детективи бюро відкрили три кримінальні провадження. Національне агентство із запобігання корупції ще не створили.