«Газпром» не надаватиме знижки на газ для України – Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляє, що компанія «Газпром» більше не надаватиме знижки на газ для України.

«Дискусії щодо знижок ведуться упродовж останніх років. У нас зрозуміла ситуація: «Газпром» намагається продавати газ за ринковими цінами, це основне завдання. Ціни для України будуть формуватися на підставі таких же цін, як для інших суміжних країн, як, наприклад, Польщі», – заявив Новак 5 грудня у програмі «Вести в суботу», яка виходить на російських каналах.

4 грудня голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що компанія очікує від російського «Газпрому» пропозиції щодо ціни на газ для України на перший квартал 2016 року. До кінця ж цього року, сказав Коболєв, ціна газу, запропонована «Газпромом», неконкурентна порівняно з пропозиціями на європейському ринку.

Україна останнім часом різко обмежує чи й припиняє закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою, використовуючи частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада, після чого знову припинила його закупівлі.