Тристороння контактна група закликала припинити порушення мінських угод

Мартін Сайдік, архівне фото

Тристороння контактна група закликала всі сторони протистояння на Донбасі припинити порушення мінських домовленостей, заявив спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі Мартін Сайдік.

Після зустрічі групи в білоруському Мінську він наголосив, що Контактна група закликає припинити вогонь на Донбасі і всі дії, що несумісні з укладеними домовленостями і зусиллями для мирного врегулювання, й не допустити зриву цих домовленостей і поновлення збройного протистояння.

За його словами, останнім часом на лінії контакту погіршилася ситуація у сфері безпеки, відбуваються серйозні порушення режиму припинення вогню, а це призводить до нових людських жертв, створює перешкоди для повернення біженців і внутрішніх переселенців, надання гуманітарної допомоги, відновлення інфраструктури тощо.

Сайдік також повідомив про результати роботи робочих підгруп Тристоронньої контактної групи, що теж зустрічалися в Мінську.

Зокрема, підгрупа з питань безпеки, сказав він, обговорила порушення режиму припинення вогню, а також тему розмінування. Домовилися, що до кінця місяця сторони мають обмінятися даними щодо пріоритетних ділянок для розмінування.

Підгрупа з гуманітарних питань, сказав Сайдік, домовилася прискорити звільнення незаконно утримуваних осіб. Почати мають із хворих і важко поранених.

Підгрупа з політичних питань продовжила обговорювати місцеві вибори в окупованій частині Донбасу відповідно до мінських домовленостей. На цій зустрічі йшлося про участь у цих виборах політичних партій чи питання амністії.

На запитання щодо можливості продовжити на 2016 рік виконання мінських домовленостей, які в нинішньому вигляді передбачають, що мають бути виконані до кінця 2015-го, Мартін Сайдік не відповів прямо. Він заявив, що ще цього року є досить часу. «Дайте нам попрацювати до кінця року, а тоді дамо вам відповідь», – сказав він.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи має відбутися 24 листопада.