У Києві засудили рішення Москви зробити «російською» культурну спадщину Криму

(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням уряду Росії віднести об’єкти культурної спадщини тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до об’єктів культурної спадщини федерального значення Росії.

У міністерстві наголосили, що «рішуче засуджують варварське захоплення і пограбування культурних, матеріальних та духовних історичних цінностей України» Росією, і закликали й міжнародну спільноту засудити будь-які спроби Росії привласнити культурну спадщину України.

Київ також вимагає від російської сторони негайно скасувати це розпорядження її уряду і безумовно виконувати зобов’язання Росії відповідно до норм міжнародного права, поваги до суверенітету і територіальної цілісності України.

В МЗС нагадали, що резолюція Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України», зокрема, підтверджує визнання територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах і закликає всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя й утримуватися від будь-яких дій або поведінки, які можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу.

Раніше у вівторок, 20 жовтня, Міністерство культури України теж назвало згадане рішення російського уряду незаконним і таким, що не має ніяких правових наслідків і суперечить міжнародному праву. В міністерстві Росії нагадали, що саме на ній як на окупантові нині лежить уся відповідальність за пошкодження чи руйнацію «безцінних пам’яток» українського Криму.

Раніше цього ж дня в Росії оприлюднили розпорядження її уряду, за яким понад 220 об’єктів культурної спадщини на території тимчасово окупованого нею Кримського півострова занесені до переліку «культурних об’єктів федерального значення» Росії.